The Urban Village / TEAM_BLDG

first_imgCopyApartments, Renovation•Guangzhou, China ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/939215/the-village-team-bldg Clipboard The Urban Village / TEAM_BLDG China Photographs The Urban Village / TEAM_BLDGSave this projectSaveThe Urban Village / TEAM_BLDGSave this picture!Building façade after the renovation. Image © Jonathan Leijonhufvud+ 46Curated by 韩爽 – HAN Shuang Share “COPY” Architects: TEAM_BLDG Area Area of this architecture project Year:  Projects Area:  6000 m² Year Completion year of this architecture project 2019 Manufacturers: Magis, 伊莱克斯ElectroluxArchitect In Charge:Lei XiaoDesign Team:Lei Xiao, Shigeno Yuji, Yuqiong Yang, Zipeng Wang, Yi Cao, Pedro Manzano RuizClient:CHINA VANKE CO., LTD.City:GuangzhouCountry:ChinaMore SpecsLess SpecsSave this picture!The only market in the urban village is just behind the building. Image © Jonathan LeijonhufvudRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesText description provided by the architects. In his book Arrival City: The Final Migration and Our Next World, Doug Saunders points out that the development of the arrival city (also known as urban village) is an important part in the urbanization process. It may be the birthplace of the next wave of economic and cultural development, or the explosive place of the next wave of violent conflicts, which needs to be properly handled.Save this picture!Aerial view. Image © Jonathan LeijonhufvudGuangzhou is the only first-tier city where a large number of urban villages still exist in the city center. As of 2016, according to incomplete statistics, there are 304 villages in Guangzhou, with a total area of 716 square kilometers and a population of nearly 6 million. Just like the area where our renovation project is located, due to its superior location, a large number of migrants still flow in every year. However, most of the residential buildings they live in are dilapidated, facing the urgent need to be improved its living environment. A severe lack of funds and intricate surroundings are the biggest obstacles to the renovation of these old apartments. In this architectural renovation, we hope not only to solve a single problem, but also to explore a reproducible template to provide an additional solution for this old urban village area.Save this picture!Lighted apartment building at dusk. Image © Jonathan LeijonhufvudBustling urban village As the central urban area with the smallest area and the highest population density in downtown Guangzhou, Yuexiu district still has a lot of urban villages, remnant areas slightly disjointed with the high-speed urbanization. The renovation project this time is located in a well-known urban village at the Siyou Second Road in Yuexiu District.Save this picture!The new building and the old building. Image © Jonathan LeijonhufvudSave this picture!The rhythm of the facade can be seen from the sidewalk. Image © Jonathan LeijonhufvudThe residential buildings in the urban village are basically the matchbox type corridor houses built in the 1950s and 1960s. In order to meet the actual use needs, there are many additions and structures at the façade and inside of the building. With its excellent downtown location and convenient transportation environment, this area is populated by a large number of young office workers, with a very high population density. Therefore, it is faced with the urgent need to improve the quality of the community and the living environment.Save this picture!Most of the surrounding buildings are the matchbox type corridor houses. Image © Jonathan LeijonhufvudSave this picture!New building and old street. Image © Jonathan LeijonhufvudThe residential building to be renovated this time is located at a very special position, with a bustling urban trunk road in front and the Siyou meat and vegetable market, the only market in the urban village. The stores necessary for life, such as food, groceries and hardware, stand in the market. Nearby, there are two other residential buildings with very similar interior structure.   The unique texture of the bustling and noisy urban village was our first impression when we just arrived at the base.Save this picture!analysis diagramThe owner hopes that through the transformation of the facade, we can get rid of the old and dirty impression of the urban village and establish the benchmark image of the long-rented apartment brand. Meanwhile, it is hoped to improve the internal space, so that the apartment will not only meet the living comfort, but also make use of the public space to carry out activities and enhance neighborhood interaction.Save this picture!The only market in the urban village is just behind the building_before and after. Image © Jonathan Leijonhufvud“Lose weight” of new language of façadeAs the front connecting the city with the urban village, how the transformed facade increases the degree of integration to link with the city and maintain cohesion with the community is one of the key demands for the facade reconstruction.Save this picture!The rhythm of the facade can be seen from the sidewalk. Image © Jonathan LeijonhufvudSave this picture!”Light” façade material. Image © Jonathan LeijonhufvudWe studied and communicated about the punching method and proportion of the aluminum plate on the facade. After repeated proofing and confirmation, we chose the wavy punching aluminum plate to wrap the façade extending from the two ends of the atrium to the exterior. We strived to echo the punching pattern with the splicing mosaic of original building facade, to “reduce the weight” of the entire building through the semi-transparent covering layer and lighting setting, and meet the heavy traffic outside the house by the lightsome “rhythm” and jumping volume division.Save this picture!East facade. Image © Jonathan LeijonhufvudThe “dialogue” with the original buildings in the urban village behind also highlighted the contrast between the new and old languages, and the symbiosis with the surrounding buildings of big and small sizes emphasized the sense of “collage” of the texture level of the city facade.Save this picture!The buildings of different ages form a dialogue in style. Image © Jonathan LeijonhufvudCorridor “cuts” public and private secretsThe site is made full use in the interior of the building to make the staggered-floor corridor, and the east and west end of the corridor are connected with two staircases, which met the functional needs of small family settlement in the village at that time. However, there are a large number of structures in the inner courtyard surrounded by residents from the north and south and the air conditioning machines and wire chimneys that are scattered at random, which makes the only open public space in the original building unusually dirty and disorderly and there is even serious rat infestation in the courtyard.Save this picture!The public space surrounded by the main three-dimensional dynamic lines of the original building. Image © Jonathan LeijonhufvudTherefore, the main part of the internal reconstruction of the building should be the public space part in the yard and the rationale for re-dividing the house type is also the design point that we should focus on.Save this picture!The public space surrounded by the main three-dimensional dynamic lines of the original building_before and after. Image © Jonathan LeijonhufvudThe design starts with the central courtyard to clean the original structures in the yard and sort out the air conditioning and various lines and pipes to ensure the courtyard’s openness and comfort. According to local conditions, the public space surrounded by the main three-dimensional dynamic lines of the original building should be made full use of, to ensure that the lingering degree of the new residents in the central yard and staggered floor corridor by creating an interesting visual interior facade.Save this picture!The public space surrounded by the main three-dimensional dynamic lines of the original building. Image © Jonathan LeijonhufvudSave this picture!Rhythmic interior façade. Image © Jonathan LeijonhufvudSave this picture!Atrium-looking up. Image © Jonathan LeijonhufvudThe design should keep the original structure of the building as much as possible and retain the three spatial levels from the private to the public areas in the original buildings, namely the connection of different house types at each floor, the three-dimensional enclosure of the staggered floor corridor and the staircase in front of houses, and convergence at the central courtyard. The interlayer between the skirt buildings along the street and the residents is filled with the gym, audio-visual rooms and other public spaces and the top terrace is set with sightseeing, drying and other recreational areas. At the entrance, the sightseeing elevator is added to reach each floor conveniently.Save this picture!Guest room. Image © Jonathan LeijonhufvudSave this picture!Semi-transparent cover layer guarantees daylighting of the balcony_before and after. Image © Jonathan LeijonhufvudDifficulties and shortcomingsIn the process of renovation, due to not repairing for longer time and disorderly pipeline, the setting of the upper and lower water buried pipes and the new firefighting pipeline inside the building became the biggest problem in the renovation. However, how to connect the pipeline setting in the urban village with the existing municipal pipeline was also reasonably solved through multi-party efforts and consultations.Save this picture!The lighting effect of the facade. Image © Jonathan LeijonhufvudIn terms of materials, in order to meet the design requirements of high efficiency and low cost which is only 150 to 180 US dollars per square meter, we have chosen finished fabricated toilets and prefabricated building materials as much as possible, such as terrazzo floor tiles and dry hanging metal sheets.Regrettably, due to the limitation of time and budget, the materials and details for the entrance of the facade and the public space were handled in a hurry. The materials for the man approachable dimension should be more approachable, and the detail processing for the handrails should better meet the actual functional requirements.Save this picture!night view. Image © Jonathan LeijonhufvudProject gallerySee allShow lessUABB Yiantian Sub-Venue Installation and Exhibition / Rito RUA + Studio Paola ViganòSelected ProjectsThe Hovering Gardens House / Niraj Doshi Design ConsultancySelected ProjectsProject locationAddress:Siyou 2nd Rd, Yuexiu District, Guangzhou, Guangdong Province, ChinaLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/939215/the-village-team-bldg Clipboard Photographs:  Jonathan Leijonhufvud Manufacturers Brands with products used in this architecture project “COPY” ArchDaily Apartments CopyAbout this officeTEAM_BLDGOfficeFollowProductsGlassSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsRefurbishmentRenovationGuangzhouOn FacebookChinaPublished on May 13, 2020Cite: “The Urban Village / TEAM_BLDG” 13 May 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsGlass3MGlass Finish – FASARA™ NaturalPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WindowsVitrocsaSliding Window – Mosquito NetSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 4″Sports ApplicationsPunto DesignPunto Fit in Ekaterinburg Public SpaceWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsKnobsKarcher DesignDoor Knob K390 (50)TablesVitsœ621 Side TableMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?村城,万科五羊泊寓PORT / 间筑设计是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Read More →