16 Social Housing Units / Atelier Gemaile Rechak

first_img Year:  16 Social Housing Units / Atelier Gemaile Rechak Housing ArchDaily Photographs CopyAbout this officeAtelier Gemaile RechakOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingRueil-MalmaisonFrancePublished on May 13, 2016Cite: “16 Social Housing Units / Atelier Gemaile Rechak” 13 May 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MSun Control Film – Prestige ExteriorShowerhansgroheShowers – Croma SelectWall / Ceiling LightsSpectrum LightingLED Downlight – Infinium 3″ Round FlangelessVentilated / Double Skin FacadeCosentinoDekton Cladding in LD Sevilla hotelSealantsSikaJoint SealingBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersPorcelain StonewareApariciPorcelain Tiles – MarblesCeramicsTerrealTerracotta Facade in Manchester HospitalWindowspanoramah!®ah! CornerHome AppliancesGIRAGira Keyless in – Door communicationLightsLinea Light GroupIntegrated Lighting – Fylo+More products »Save想阅读文章的中文版本吗?法国的16个社会住宅单元 / Atelier Gemaile Rechak是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Projects “COPY” Save this picture!© Milene Servelle+ 19 Share CopyHousing•Rueil-Malmaison, France Photographs:  Milene Servelle Area:  1250 m² Year Completion year of this architecture project center_img PAYSARCHITECTURES 2016 Plumbing & Hvac:ETB AntonelliEconomist:Loizillon IngenierieBuilding Engineering:CEBAT PARIS BETPlumbing:ETB AntonelliHVAC:ETB AntonelliCity:Rueil-MalmaisonCountry:FranceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Milene ServelleRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWoodTechnowoodPergola SystemsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsWoodBruagBalcony BalustradesText description provided by the architects. For this project of sixteen social housing units, the Atelier Gemaile RECHAK offers intuitive thresholds which address all levels of perception as well as the urban, intimate and landscape levels of the site. Exploration.Save this picture!© Milene ServelleThreshold The first threshold is the confrontation between a violent and noisy main road and a project which fulfils its urban function. The establishment of the construction and the dimensions of the two facades visible from the road maintain the link between a network of small houses and (closer to the town centre) buildings of up to five storeys. The variations of full and empty are thus reminiscent of the universe of a house and garden, all the while connecting the different urban scales of the site, from individual to collective dwelling. Save this picture!© Milene ServelleThe assembly of this construction is part of the transformation of this urban network. As such, in opposition to the current austerity of the street, the wooden façade invites you warmly to come home, the woven effect of the faille material evoking an interior space just for the inhabitants. This is an affirmation of both the urbanity and the contemporaneity of the project, while also suggesting a protected space for the inhabitants, away from the street. Save this picture!© Milene ServelleTransition: 16 housing units, 4 buildings, 1 entrance, 3 stairs The gradual increase in level is expressed by a semi-private AND common area of free movement which continues the route between street and home. It is only when you have stepped through the doorway (the only entrance of the building) that this bright open-air path – neither a passageway nor a corridor –suddenly opens up several possible routes and just as many destinations. Save this picture!© Milene ServelleIn fact, this is not a building of sixteen housing units but rather sixteen units nestled in four small groups, each different, and each with its own identity and amenities. Unlike a regimented and overpowering building, these units look less like a block of flats and more like a project which is in-between social housing and private lodgement. The wide passageways and the common areas invite movement, reinforcing the intimate notion of arriving home. It is also significant that all the passageways have natural light, further emphasizing the aspect of perception on the route between the street and the apartment. Save this picture!PlanInteriority At the centre of the block of buildings there is a further example of how space is handled. The project block plan reveals an urban profile of surprising diversity, ranging from five storeys to ground floor, from the street up to the back of the plot, and conversely. The units are all organized around a garden with a uniform layout while an awning located close to the vine of the adjoining plot opens towards a large landscape horizon. The inhabitants, with the urban hubbub at their back, have a near view of a calm and serene garden and far view of the wide landscape of the Montmorency valley. Save this picture!© Milene ServelleAlthough the density was of course imposed by the programme, the project composition lines allowed for the conception of a great variety of housing units – there are, for example, two duplexes, some apartments with terraces at garden level, etc. Although this was not a regulatory requirement, all the units can be accessed by mobility impaired persons, and the wide passageways provide easy access to these homes. These homes are all south-west facing with a view of the garden and, for most of them, of the wide landscape. Save this picture!© Milene ServelleThis specific interiority helps the inhabitant to feel that the place belongs to him or her. In effect, if the passageways invite one to “go somewhere”, this sense of home offers the feeling of “being somewhere”. This is possibly the best example of the architect’s intention. Save this picture!© Milene ServelleConnections The wood cladding illustrates perfectly both the multiplicity of the diverse elements of the project and its overall uniqueness. In effect, it appears like a continuous crease, its horizontality leading to the horizontality of the garden and of the terrace before elegantly covering the car-park ramp. It then becomes vertical on the façade and finally turns around on the roof and reappears on the street-facing façade. Save this picture!© Milene ServelleThis feature thus becomes the element which constitutes a space which reinforces the intimacy of the unit while also opening it up to the exterior. Its very path from the far landscape, to the garden, to the public space of the street symbolizes the reassuring attention and specialist expertise applied to all the aspects of this site and of this subtle project. Save this picture!© Milene ServelleProject gallerySee allShow lessCehegín Wine School / INMAT ArquitecturaSelected ProjectsWohnhaus Stolberggasse / Josef Weichenberger architects + PartnerSelected ProjectsProject locationAddress:Avenue Gabriel Péri, 92500 Rueil-Malmaison, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Landscape: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/787386/16-social-housing-units-atelier-gemaile-rechak Clipboard 16 Social Housing Units / Atelier Gemaile RechakSave this projectSave16 Social Housing Units / Atelier Gemaile Rechak France Architects: Atelier Gemaile Rechak Area Area of this architecture project “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/787386/16-social-housing-units-atelier-gemaile-rechak Clipboardlast_img read more

Read More →